
Op zoek naar een geschikte bestelbus
De basis voor jouw buscamper vormt een (tweedehands) bestelbus. Die basis moet goed zijn, je wilt een technisch goede auto die ook de juiste uitgangspunten heeft voor een ombouw tot buscamper. Maar waar begin je met zoeken? En waar moet je op letten? Uiteraard adviseren wij je graag tijdens een kennismaking over wat belangrijk is! Hieronder zetten we alvast een aantal zaken op een rijtje waar je op moet letten in de zoektocht naar jouw ideale bus.
Verstand van auto’s?
De kans is erg aannemelijk dat je geen automonteur bent. Is dit een bezwaar in het vinden van een geschikte bus? Nee. Tegenwoordig zijn er tientallen bedrijven die aankoopkeuringen aanbieden waardoor je ook als leek prima een tweedehands auto kunt kopen. Deze aankoopkeuring regel je bij een extern en dus onafhankelijk bedrijf. Zij komen naar de garage waar de bus te koop staat (of ze vragen je om naar een garage in de buurt te rijden) en onderwerpen deze aan een grondige inspectie. Met het rapport van deze inspectie en een toelichting van de expert die de auto gekeurd heeft kun je ook als leek met vertrouwen een tweedehands bestelbus aanschaffen. Vaak bieden punten die in de aankoopkeuring naar voren komen nog een handige aanzet tot onderhandelen!
Het formaat
Bestelbussen en zo ook campers zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste buscampers die wij bouwen hebben een zogenaamde L2H2 bus als basis. Oftewel, een lengte 2 en hoogte 2. Hoewel ieder merk er andere maten op na houdt geldt voor de meeste bestelbussen dat je in een L2H2 stahoogte hebt en dat je er nog (net) mee in een normaal parkeervak past. Ben je lang en wil je rechtop kunnen staan dan zul je wellicht moeten uitkijken naar een H3 bus, die worden helaas een stuk minder gebouwd. Afhankelijk van je wensen voor de inrichting kun je kiezen voor een L1, L2, L3, L4 of L5 etc. Een L1 is over het algemeen een bus met een krappe 2 meter laadruimte. Een L3 of langer is wellicht een goede keuze als je met meer dan 2 of 3 personen wilt reizen of zelfs met meer dan 2 mensen wilt slapen in je bus.
Een belangrijke 3e maatvoering naast de ‘L’ en de ‘H’ vormt voor veel mensen de ‘B’ van breedte. Wil je in de breedte van je bus kunnen slapen dan heb je de keuze uit een beperkt aantal bussen. Het is goed om te vermelden dat een camper voor de Belastingdienst minimaal een bed van 180 x 110cm moet hebben (lees hier meer over de zogenaamde inrichtingseisen). Wat ons betreft zijn er 7 types moderne bestelbussen die in aanmerking komen voor het slapen in de breedte:
Renault Master
Opel Movano
Nissan Interstar/NV400
Fiat Ducato
Citroën Jumper
Peugeot Boxer
Ford Transit vanaf 2013
Feitelijk zijn dit maar 3 type auto’s: de Renault, Opel en Nissan hebben dezelfde bus als basis. Dit geldt ook voor de Fiat, Citroën en Peugeot. In deze bussen heb je, afhankelijk van je keuze voor wel of geen isolatie en de mate van afwerking, de mogelijkheid van een matras met een lengte ergens tussen de 180 en 196cm.
De leeftijd
Het is om 3 redenen goed om te kijken naar de leeftijd van jouw bus.
Hoe oud een bus is hoeft niet altijd wat te zeggen over de staat van het voertuig, maar gemiddeld genomen heeft een oudere bus natuurlijk meer kilometers gereden en is de kans op achterstallig onderhoud of gebreken groter. Ook zijn sommige opties (denk aan airco of cruise control) zeldzamer bij oudere auto’s. Maar ook een wat oudere bus kan met het juiste onderhoud een fantastische basis vormen!
Over een bestelbus (bedrijfsauto) is door de zakelijke vorige eigenaar in de meeste gevallen geen bpm afgedragen. Bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Als je een bestelbus ombouwt tot buscamper wordt deze bus een personenauto waarvoor wel deze bpm-afdracht geldt. Maar omdat je bus al een aantal jaar oud is hoef je niet het oorspronkelijke bedrag aan belasting te betalen dat voor de bus gold toen hij nieuw was. Om een lang verhaal kort te maken: hoe ouder je bus is hoe lager het percentage ‘rest-bpm’ dat je nog moet afdragen aan de Belastingdienst. Hier vind je de tabel waarin je kunt aflezen hoeveel procent van het oorspronkelijke bedrag je nog aan de Belastingdienst moet afdragen.
De leeftijd van een bus vertelt vaak iets over de techniek die in de bus aanwezig is. Oudere bussen hebben oudere en dus minder efficiënte motoren. Dit is mede van belang omdat veel steden in het binnen- en buitenland zogenaamde milieuzones hanteren. Op basis van de emissieklasse van een auto wordt bepaald of rijden in deze stad of het betreffende stadsdeel is toegestaan. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon je bus is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner je voertuig. De waarde 0 betekent dat het voertuig veel vervuilende stoffen uitstoot en de waarde 5 dat het voertuig minder vervuilende stoffen uitstoot. Voor veel steden geldt inmiddels dat alleen dieselbestelbussen met emissieklasse 4 nog ‘naar binnen’ mogen. Kom je regelmatig in steden dan zul je hier dus op moeten letten. Ofwel door het kopen van een nieuwer voertuig met minimaal emissieklasse 4 of door op zoek te gaan naar een benzinebus (alleen zijn die redelijk zeldzaam).