Een bestelbus kopen

De basis voor jouw camper is een bestelbus. Zeer waarschijnlijk zul je geen gloednieuwe betelbus aanschaffen en kom je terecht in de wereld van de tweedehands auto’s. De meeste klanten worden erg enthousiast over het plannen van hun camperinterieur maar kijken minder uit naar het zoeken van een geschikte bus. Over het soort bus dat voor jouw camper geschikt is lees je hier meer, maar in deze post gaan we in op het proces van het vinden en kopen van een tweedehands bus.

Zoeken, zoeken, zoeken.

Helaas, er zijn geen bedrijven die tientallen nette, betaalbare bedrijfsbussen hebben staan die perfect zijn voor jouw camper. Een bus die als basis dient voor een camper moet vaak net even wat netter zijn dan de gemiddelde aannemersbus, liefst ook airco hebben, een net interieur en dat allemaal voor een schappelijke prijs. Om die bus te vinden kun je het beste de volgende 2 kanalen in de gaten houden:

  • www.marktplaats.nl: inmiddels bij iedereen ingeburgerd als het kanaal om tweedehands zaken te kopen. Hier adverteren zowel particulieren als bedrijven.

  • www.gaspedaal.nl: deze website voegt al het aanbod van Nederlandse autosites samen. Aanbod van vrijwel alleen bedrijven.

Zowel bij Marktplaats als bij Gaspedaal.nl kun je zoekopdrachten opslaan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je op zoek bent naar een Renault Master van bouwjaar 2010 t/m 2014 met maximaal 250.000km tot een maximaal bedrag van 13.000 euro. Als een nieuwe advertentie verschijnt binnen deze zoekcriteria ontvang je vanzelf een mailtje.

Particulier, handelaar of dealer?

De adviezen vliegen je in autoland om de oren, “koop niet van een particulier”, “handelaren verkopen rommel”, “de dealer vraagt de hoofdprijs” en ga zo maar door. Bij zowel een particulier, een handelaar als een dealer kun je een prima auto kopen. Het loont vrijwel altijd de moeite om bij alle 3 deze partijen een aankoopkeuring te doen (zie wederom deze pagina). Bij een garage of dealer heb je dan soms nog de optie om voor een nieuwe apk, onderhoudsbeurt of garantiepakket te kiezen terwijl je bij de particulier de auto koopt zoals hij daar voor je neus staat. Wat verstandig is hangt dan vooral af van de aankoopprijs. Een ‘dure’ auto bij een dealer heeft wellicht netjes al zijn onderhoud gehad terwijl die ‘goedkope’ auto bij een particulier of handelaar nog voor 1000 euro aan achterstallig onderhoud heeft.

Veel bestelbussen die al wat jaren oud zijn staan de koop bij handelaren. Zij kopen de auto’s in, laten ze poetsen en zetten ze te koop. Ook bij een handelaar kun je prima een bus kopen, maar vaak staat de handelaar op geen enkele manier in voor de kwaliteit van de auto en melden zij je ook (en zetten dit op de factuur/overeenkomst) dat de bus wordt gekocht zoals hij is en je geen garantie hoeft te verwachten. Hierin vind je dan ook geen onderscheid tussen particulier en handelaar.

Tips?

Enkele tips als je op zoek gaat naar een bestelbus:

  • De aankoopkeuring. Nu al 2 keer genoemd, maar zeker de moeite waard.

  • Bel en vraag door voordat je langs komt. Probeer aan de telefoon te achterhalen of het inderdaad een nette bus is (op de foto’s lijkt iedere bus mooi) en vertel de verkoper wat je er mee van plan bent. Soms zal een handelaar al melden dat dit wellicht niet een geschikt exemplaar is voor een fris nieuw camperproject of zijn ze niet op zoek naar klanten die veel vragen hebben en willen ze de bus gewoon gemakkelijk en snel kwijt aan een ondernemer die wellicht minder eisen/vragen heeft. Vraag ook of je de auto mag laten keuren of bekijken op de brug. Bij een nee op deze vraag weet je vaak al genoeg.

  • Bekijk de bus van boven tot beneden. Het is altijd goed om alle opties op een bus te testen. Maar vergeet ook niet specifieke ‘camperzaken’. Ziet het dak er bijvoorbeeld nog netjes uit? Als je straks een zonnepaneel of dakluik wenst is het goed om zeker te weten dat er geen roest of deuken zitten. Ook op plaatsen waar je een raam zou willen hebben kunnen deuken een probleem vormen.

  • Heeft de bus een tussenschot? Geen probleem, die heb je in 99% van de gevallen zo verwijderd.

  • Heeft de bus een bedrijfswageninrichting? Vaak worden bussen verkocht met alles wat er nog ingebouwd zat. Dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt de kasten zelf demonteren en wegdoen of wij doen dit voor je.

  • Soms heeft een bus al extra opties die voor jouw camper interessant kunnen zijn. Een goed voorbeeld is een standkachel. Maar in veel andere gevallen zijn deze opties niet per se handig voor de camperbouw. Extra aangelegde elektra, omvormers en extra verlichting in de laadruimte zullen gedemonteerd moeten worden voordat begonnen kan worden aan de bouw van jouw camper. Ook rijst de vraag hoe deze elektra is aangelegd. Dit soort opties hoeven geen dealbreaker te zijn, maar het loont om met ons te overleggen voordat je je keuze maakt!

  • Bel ons! We helpen je graag in dit proces en kijken mee naar de advertenties die je interessant vindt.

 
Previous
Previous

Elektra in de camper

Next
Next

Afmetingen van een bestelbus